I made this widget at MyFlashFetish.com.

Wednesday, April 1, 2009

Siapakah aku pada hakikatnya? Sekadar renungan bersama..Salam buat sahabat...
Pada kali ini saya ingain membawa sahabat-sahabat untuk berfikir sejenak, siapakah diri kita. Adakah kita seorang yang baik pekerti, atau sebaliknya. kadang-kadang kita dah mencuba untuk mejadi seorang manusia yang baik, dihormati, dan diredhai oleh Allah. tetapi, kadang-kadang, kita juga tidak terlepas dari melakukan maksiat kepada Allah.
huh! kita cuba untuk menjadi hamba Allah yang taat kepada Allah,berdoa untuk menjadi Insan yang soleh mahupun solehah. tiba-tiba, apabila selesai berdoa, keluar sahaja dari pintu rumah, terdetik di hati untuk melakukan sesuatu dosa walaupun kita tidak merancangnya. pandang kanan, maksiat. pandang kiri, maksiat.. apakah usaha kita untuk menjadi mukmin soleh atau mukminah solehah akan tercapai? huh, bahayanya dunia zaman sekarang. maksiat merata-rata. tidak mengira kecik atau besar, tua atau muda, lelaki atau wanita, semua terlibat. seolah-olah, maksiat merupakan suatu nilai yang boleh diterima oleh masyarakat..Macmana kita mahu berubah? kita nak minta bantuan ahli yang belajar agama, tetapi mereka jugak jenis yang sama macam kita, bahkan ada yang lebih teruk lagi. kita nak jadi hamba Allah yang baik, namun, persekiran yang membataskannya.
jadi, macamn? macamana kita mahu jadi hambaNya yang taat kepada perintah Allah? persoalan yang mungin ada jawapannya tetapi susah untuk di aplikasikannya. Apapaun, saya seru diri saya yang hina ini dan kepada semua sahabat agar sentiasa beristgfar kepada Allah. jangan lagi terlalu mengikut2 budaya yang keterlaluan kini. hanya kepadaNya kita kembali.

No comments: